Frytownica gastronomiczna: urządzenie, które warto mieć

Frytownica gastronomiczna: urządzenie, które warto mieć

Dobrze wyposażona restauracja to szereg urządzeń, które usprawniają pracę i zwiększają możliwości kucharzy. Wśród urządzeń, których zakup bez wątpienia warto rozważyć znajdują się frytownice profesjonalne. To urządzenia, w których oczywiście usmażymy frytki, ale nie tylko. Wybór frytownic jest niezwykle szeroki. Zobaczmy więc, jakie cechy mają znaczenie, jeśli chcemy kupić frytownice gastronomiczne naprawdę dobrej jakości.

Czy frytownica to naprawdę dobry wybór?

Wielu właścicieli restauracji obawia się użytkowania frytownic. Są oni przekonani, że frytki w niej przyrządzone będą ociekały tłuszczem. Tymczasem dobrej jakości frytownica – bez względu na to, czy postawimy na frytownice gazowe, czy frytownice elektryczne – smaży w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu, a jednocześnie robi to bardzo szybko. W efekcie nie trzeba obawiać się, że przyrządzone w niej potrawy – bo we frytownicy można smażyć nie tylko frytki – będą zbyt tłuste.

Co warto uwzględnić przy zakupie?

Cechą frytownic, którą warto wziąć pod uwagę jest bez wątpienia wielkość misy. Warunkuje ona ilość frytek, którą można usmażyć jednorazowo. Im większa jest misa, tym oczywiście więcej frytek uda się usmażyć jednorazowo. Największe dostępne obecnie frytownice przemysłowe mają pojemność dochodzącą do czterech litrów. Tym, na co warto zwrócić uwagę są także filtry zapobiegające rozchodzeniu się zapachu po restauracji.

Frytownice dla gastronomii to szeroka grupa produktów różniących się między sobą. Wszystkich, których temat ten zainteresował odsyłamy do naszego innego tekstu poświęconego frytownicom gastronomicznym.