Wybieramy frytownicę przemysłową
Trudno wyobrazić sobie dzisiaj restaurację bez frytek. To chętnie wybierany dodatek do obiadu, który lubią zarówno osoby młode, jak i te nieco starsze. W sprzedaży znajdziemy dzisiaj szeroki wybór tego rodzaju urządzeń. W związku z tym wiele osób może pogubić się w gąszczu propozycji. Co wziąć pod uwagę, wybierając frytownice gastronomiczne?
Dlaczego frytownica to dobry wybór?
Chyba każdy miał okazję jeść frytki, które wręcz ociekały tłuszczem. Takie frytki nie są ani dobre, ani zdrowe. Frytownice gastronomiczne to pewność, że nigdy więcej nie podamy gościom naszej restauracji takich frytek. Ilość tłuszczu, jaka potrzebna jest dzisiaj do przygotowania frytek z pomocą frytownicy profesjonalnej jest naprawdę niewielka. To oczywiście ogromny plus, który przekłada się na oszczędność oleju i jakość frytek.
Na co zwrócić uwagę?
Jeśli chodzi o frytownice dla gastronomii, to wyróżniamy frytownice gazowe oraz frytownice elektryczne. Bez względu jednak na to, na jaką się zdecydujemy powinniśmy wziąć pod uwagę wielkość misy. Jest to bowiem element, który w sposób bezpośredni wpływa na komfort użytkowania urządzenia. Im większa misa, tym większą ilość frytek jesteśmy w stanie przygotować w tym samym czasie. W sprzedaży dostępne są modele, w których zmieści się nawet cztery litry oleju. To naprawdę dużo! Dobre frytownice profesjonalne wyposażone są również w filtry, które chronią przed roznoszeniem się zapachu po restauracji.
Frytownice przemysłowe to urządzenia, których zakup warto rozważyć. Jeśli chcesz ten temat bardziej zgłębić, odsyłamy do naszego innego artykułu, w którym również mówimy o frytkownicach gastronomicznych.